Στις 6 Μαϊου θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές, από τις κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Στο "Εν Κρυπτώ" δεν έχουμε ως αυτοσκοπό την πολιτική παρέμβαση, αλλά ούτε κρυβόμαστε. Θεωρούμε ότι όποιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πρέπει να καταθέτει την άποψή του στα μεγάλα θέματα.Στις εκλογές του 2009 είχαμε τοποθετηθεί ευθαρσώς, και κόντρα στο ρεύμα, υπέρ της υπερψήφισης της κυβέρνησης Καραμανλή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και εκατοντάδες σχόλια, ακόμα και από βουλευτές. Ο λόγος δεν ήταν ότι έχουμε κάποια κομματική ταυτότητα, αλλά ότι κρίναμε ως εξαιρετικά επικίνδυνη την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου και ως μόνη οδό αποτροπής της την επανεκλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, με όλα τα ελαττώματά της. Δυστυχώς η πραγματικότητα της διακυβέρνησης ΓΑΠ όχι μόνο μας επιβεβαίωσε, αλλά ξεπέρασε και τους χειρότερους φόβους μας.
Έτσι αισθανόμαστε ακόμα βαρύτερη την υποχρέωση να τοποθετηθούμε, αφού μάλιστα υπάρχουν και αναγνώστες που μας το ζητούν, για να διαμορφώσουν την άποψή τους. Όμως στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, είναι δύσκολο να προτείνουμε ψήφο με την ίδια σαφήνεια - και δεν θα το κάνουμε. Μπορούμε όμως να καταθέσουμε την δική μας άποψη για τις απορριπτέες επιλογές και κυρίως να προτείνουμε ένα πλαίσιο σκέψης για την απόφαση της ψήφου.
Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι αυτός εδώ ο ιστότοπος πρεσβεύει τον πατριωτισμό, συνυφασμένο με τη δημοκρατία. Αυτές τις δύο έννοιες τις θεωρούμε συνώνυμες και όχι αντώνυμες, όπως κάποιοι που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος.Για τους λόγους αυτούς απορρίπτουμε το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που δεν αποδέχονται τις θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας. Ειδικά ως προς τη Χρυσή Αυγή επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν είναι ούτε "πατριωτικό" ούτε "εθνικιστικό" όπως ξεδιάντροπα το προμοτάρουν ορισμένοι (συμπεριλαμβανομένου του γνωστού "Πράβδανετ"). Είναι ναζιστικό και δεν το κρύβει - το διατρανώνει με το χιτλερικό χαιρετισμό και με τα έντυπά του που υμνούν το Χίτλερ, το Ρούντολφ Ες κλπ. Ο ναζισμός έχει τόση σχέση με τον ελληνικό πατριωτισμό, όση το Άουσβιτς με την Ακρόπολη. Το ναζισμό τον πολέμησαν οι πραγματικοί Έλληνες πατριώτες, πρώτα στο Ρούπελ και τα άλλα οχυρά, κι έπειτα στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας. Ο λοχίας Ίντζος και οι υπόλοιποι ήρωες των οχυρών, η Πηνελόπη Δέλτα που αυτοκτόνησε όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, οι νεκροί του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Κανδάνου, σφράγισαν με το αίμα τους τη στάση του Ελληνισμού έναντι του ναζισμού. Η ψήφος στο ναζισμό θα ήταν προσβολή στη μνήμη τους, και ντροπή για κάθε Έλληνα πατριώτη.
Επιπλέον, επειδή γνώμονάς μας από τότε που λειτουργούμε αυτό τον ιστότοπο είναι ο πατριωτισμός και το εθνικό συμφέρον, απορρίπτουμε εξ αρχής και εκείνα τα κόμματα, που έχουν επιζήμιες (για να το πούμε κομψά...) θέσεις στα εθνικά θέματα: Απορρίπτουμε τους Οικολόγους Πράσινους, λόγω των γνωστών θέσεων του κ. Τρεμόπουλου στο Μακεδονικό, υπέρ της θέσπισης οδού "Κεμάλ Ατατούρκ" στη Θεσσαλονίκη και κατά της εγκατάστασης Ποντίων στη Θράκη. Απορρίπτουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναμασά τη γνωστή καραμέλα περί "μείωσης των εξοπλισμών"(πόσο ακόμα;) και τάσσεται "κατά της διάκρισης νόμιμων και παράνομων μεταναστών", δηλαδή υπέρ της νομιμοποίησης όλων. Απορρίπτουμε τη Δημοκρατική Αριστερά, που με μια εξόχως συμβολική κίνηση συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά της τη γνωστή Μαρία Ρεπούση, συγγραφέα του σχολικού βιβλίου ιστορίας που μιλούσε για "συνωστισμό" στη Σμύρνη το 1922... Και απορρίπτουμε τα μικρότερα κόμματα με ανάλογες θέσεις.
Το πλαίσιο σκέψης που θα οδηγήσει στην απόφαση της κάλπης πρέπει κατά τη γνώμη μας να βασιστεί σε τρεις αρχές: (α) τη σκέψη για το μέλλον (β) τις θέσεις για τα εθνικά θέματα και (γ) την απόρριψη των "έτοιμων εναλλακτικών λύσεων".
(Α) Κριτήριο το μέλλον
Βασικό κριτήριο για την απόφαση της κάλπης πρέπει να είναι η δημιουργία του μέλλοντος της χώρας, και όχι μόνο η οργή για το παρελθόν. Το "να τιμωρηθούν όσοι μας έβαλαν στο Μνημόνιο" είναι ανώριμο και ανεπαρκές κριτήριο ψήφου, και δε δικαιολογεί επιλογές που θα βλάψουν τη χώρα. Πρέπει να σκεφτούμε τι είδους διακυβέρνηση θέλουμε για τις επόμενες τετραετίες, και όχι τι εκδίκηση θα πάρουμε για τις προηγούμενες. Βέβαια οι υπέρμαχοι των μνημονίων (όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Παπαδήμος) όταν ζητούν "βλέμμα στο μέλλον" εννοούν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών, με τις οποίες έχουν αλυσοδέσει την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν εννοούμε αυτό. Πρώτοι οι αποτυχημένοι "μνημονιακοί" θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι είδους σχέδιο έχουν για το μέλλον της χώρας, από πού θα βρουν τα 14 δις περικοπών που έχουν υποσχεθεί μέχρι τον Ιούνιο, και αν κάτω από τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης που καταθέτουν προεκλογικά κρύβεται η υπόσχεση προς τους Ευρωπαίους, να μπει στο Σύνταγμα η προτεραιότητα της εξόφλησης των δανειστών... Και σε τελική ανάλυση, γιατί θα έπρεπε να τους εμπιστευτεί ο λαός ξανά τη διακυβέρνηση, μετά από τόσες αποτυχίες και τόση δυστυχία που έφερε η πολιτική τους.
Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει και οι "αντιμνημονιακές" δυνάμεις, μεγάλες και μικρές, να εξηγήσουν τι προτείνουν από εδώ και μπρος, γιατί δεν είμαστε πια στο 2010. Είχαμε γράψει με σαφήνεια, ότι το δεύτερο Μνημόνιο (όπως και το πρώτο) δεν έπρεπε να ψηφιστεί, και ότι ήταν προτιμότερη η στάση πληρωμών. Ψηφίστηκε όμως, με περισσότερους από 180 βουλευτές, και αυτό είναι πλέον μια πικρή πραγματικότητα, που αλλάζει δεδομένα και ακυρώνει εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικά, οι όροι των νέων ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές μας δεν μπορούν πια να αλλάξουν με μονομερή απόφαση της Βουλής, όπως πριν. Και αν το πρώτο Μνημόνιο ήταν παράνομο γιατί έδινε εθνική κυριαρχία χωρίς ψήφο 180 βουλευτών, σήμερα αυτή η ψήφος έχει δοθεί. Όποια πολιτική δύναμη προτείνει σήμερα τις ίδιες ακριβώς λύσεις που προτείνονταν πριν το δεύτερο μνημόνιο (στάση πληρωμών κλπ.), πρέπει να εξηγήσει πώς θα τις εφαρμόσει, με τρόπο που δεν θα καταντήσει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε.
(Β) Τα εθνικά θέματα
Ο μέγας Παναγιώτης Κονδύλης έγραψε κάποτε: "όπως ο Κύριος μωραίνει ον βούλεται απολέσαι, έτσι κι ένας λαός χάνει την ικανότητα της στρατηγικής σκέψης ακριβώς την ώρα που τη χρειάζεται περισσότερο". Αυτή τη στιγμή γύρω μας, πίσω από το προπέτασμα καπνού που δημιουργούν στην Ελλάδα οι εκλογές, εκτυλίσσονται γεωπολιτικές εξελίξεις με τεράστια σημασία. Η αντιπαράθεση της Δύσης με το Ιράν και τη Συρία (και εμμέσως τη Ρωσία και την Κίνα) είναι πιθανό να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, και είναι άγνωστο τι διαστάσεις θα πάρει ένας νέος πόλεμος, αν ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας και Ελλάδας η "μεγάλη παρτίδα" με έπαθλο τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου. Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδειες πετρελαϊκών ερευνών σε περιοχές που η Ελλάδα έχει διακηρύξει ως ανήκουσες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δείχνει ότι το τέλος της παρτίδας είναι ίσως πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε. Δυστυχώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική πρόκληση, ευρισκόμενη στο χειρότερο δυνατό σημείο προετοιμασίας - όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό, αλλά και σε επίπεδο ηθικού της κοινωνίας, και βεβαίως σε επίπεδο ποιότητας ηγεσίας. Το τι από αυτά μπορεί να διορθωθεί με τις εκλογές, είναι ένα ερώτημα. Σίγουρα όμως, οι εκλογές θα καθορίσουν την ηγεσία που θα χειριστεί τα εθνικά μας θέματα στο άμεσο, κρίσιμο, μέλλον.
(Γ) Οι "έτοιμες εναλλακτικές λύσεις"
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης καταρρέει με πάταγο, και είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό, αλλά ένα σοφό πολιτικό αξίωμα λέει ότι "ο καλύτερος τρόπος να εξουδετερώσεις την αντιπολίτευση είναι να ηγηθείς αυτής". Και σε ένα προσεκτικό παρατηρητή είναι ορατές οι προσπάθειες ισχυρών κέντρων να ελέγξουν την επόμενη μέρα, κατασκευάζοντας τους επόμενους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ενδεικτικά:
- Γιατί π.χ. στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να διαπρέπει ως "εναλλακτική λύση" της κεντροαριστεράς ο ακίνδυνος Φώτης Κουβέλης και καταβαραθρώνεται η Λούκα Κατσέλη που θέσπισε την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (προς μεγάλο εκνευρισμό των τραπεζών και της τρόικα);
- Γιατί στους οπαδούς των νεοφιλελεύθερων λύσεων προτείνεται για πολλοστή φορά ως "φωνή λογικής" ο Σ. Μάνος και όχι η φρέσκια κίνηση πολιτών "Δημιουργία Ξανά" που δηλώνει "αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο" και είναι υπέρ της στρατιωτικής θητείας σε αντίθεση με τη "Φιλελεύθερη Συμμαχία" που θέλει την κατάργησή της;
- Γιατί το σύστημα των ΜΜΕ προβάλλει (δήθεν αποτροπιασμένο) ως "εθνικιστική" επιλογή τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και αποσιωπά εντελώς τον αξιολογότατο Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας που δηλώνει ως ιδεολογία (όχι το ναζισμό αλλά) τη φιλοπατρία; Ποια "ανώτερη δύναμη" αποφάσισε να προβάλλονται ως "ελληνόψυχοι" οι τραμπούκοι νοσταλγοί του Χίτλερ, και όχι οι άριστοι απόστρατοι αξιωματικοί του ΣΕΕ, με δυο και τρία πτυχία ο καθένας, με εμπειρία διοίκησης και - κυρίως - με φιλοπατρία αποδεδειγμένη με ιδρώτα;
Χρησιμοποιήσαμε παραδείγματα από όλο το πολιτικό φάσμα για να δείξουμε, ότι το "σύστημα" έχει λύσεις για κάθε διάθεση του λαού, ακόμα και την αντισυστημική. Και σπεύδει να προσφέρει έτοιμες "αντισυστημικές" εναλλακτικές επιλογές που στην πραγματικότητα είναι μία από τα ίδια - ή και πολύ χειρότερα...
Αν θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάδυση ενός νέου πολιτικού σκηνικού από τα ερείπια, ας ψάξουμε καλά τις "νέες" μας επιλογές, τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών. "Γραμμή" ψήφου δε δίνουμε. Επίτηδες βάλαμε λινκς στα κόμματα που αναφέραμε, για να μπορέσετε να διαβάσετε τις θέσεις τους και να αποφασίσετε. Στους 36 συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο μας υπάρχουν σκουπίδια του παρελθόντος, υπάρχουν παγίδες για αφελείς του παρόντος, αλλά υπάρχουν και διαμάντια που μπορούν να μας πάνε στο μέλλον. Είναι καιρός να τα αναδείξουμε.
Καλή ψήφο σε όλους.
πηγή : enkripto
Έτσι αισθανόμαστε ακόμα βαρύτερη την υποχρέωση να τοποθετηθούμε, αφού μάλιστα υπάρχουν και αναγνώστες που μας το ζητούν, για να διαμορφώσουν την άποψή τους. Όμως στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, είναι δύσκολο να προτείνουμε ψήφο με την ίδια σαφήνεια - και δεν θα το κάνουμε. Μπορούμε όμως να καταθέσουμε την δική μας άποψη για τις απορριπτέες επιλογές και κυρίως να προτείνουμε ένα πλαίσιο σκέψης για την απόφαση της ψήφου.
Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι αυτός εδώ ο ιστότοπος πρεσβεύει τον πατριωτισμό, συνυφασμένο με τη δημοκρατία. Αυτές τις δύο έννοιες τις θεωρούμε συνώνυμες και όχι αντώνυμες, όπως κάποιοι που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος.Για τους λόγους αυτούς απορρίπτουμε το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που δεν αποδέχονται τις θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας. Ειδικά ως προς τη Χρυσή Αυγή επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα δεν είναι ούτε "πατριωτικό" ούτε "εθνικιστικό" όπως ξεδιάντροπα το προμοτάρουν ορισμένοι (συμπεριλαμβανομένου του γνωστού "Πράβδανετ"). Είναι ναζιστικό και δεν το κρύβει - το διατρανώνει με το χιτλερικό χαιρετισμό και με τα έντυπά του που υμνούν το Χίτλερ, το Ρούντολφ Ες κλπ. Ο ναζισμός έχει τόση σχέση με τον ελληνικό πατριωτισμό, όση το Άουσβιτς με την Ακρόπολη. Το ναζισμό τον πολέμησαν οι πραγματικοί Έλληνες πατριώτες, πρώτα στο Ρούπελ και τα άλλα οχυρά, κι έπειτα στα βουνά και τις πόλεις της Ελλάδας. Ο λοχίας Ίντζος και οι υπόλοιποι ήρωες των οχυρών, η Πηνελόπη Δέλτα που αυτοκτόνησε όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, οι νεκροί του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Κανδάνου, σφράγισαν με το αίμα τους τη στάση του Ελληνισμού έναντι του ναζισμού. Η ψήφος στο ναζισμό θα ήταν προσβολή στη μνήμη τους, και ντροπή για κάθε Έλληνα πατριώτη.
Επιπλέον, επειδή γνώμονάς μας από τότε που λειτουργούμε αυτό τον ιστότοπο είναι ο πατριωτισμός και το εθνικό συμφέρον, απορρίπτουμε εξ αρχής και εκείνα τα κόμματα, που έχουν επιζήμιες (για να το πούμε κομψά...) θέσεις στα εθνικά θέματα: Απορρίπτουμε τους Οικολόγους Πράσινους, λόγω των γνωστών θέσεων του κ. Τρεμόπουλου στο Μακεδονικό, υπέρ της θέσπισης οδού "Κεμάλ Ατατούρκ" στη Θεσσαλονίκη και κατά της εγκατάστασης Ποντίων στη Θράκη. Απορρίπτουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναμασά τη γνωστή καραμέλα περί "μείωσης των εξοπλισμών"(πόσο ακόμα;) και τάσσεται "κατά της διάκρισης νόμιμων και παράνομων μεταναστών", δηλαδή υπέρ της νομιμοποίησης όλων. Απορρίπτουμε τη Δημοκρατική Αριστερά, που με μια εξόχως συμβολική κίνηση συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά της τη γνωστή Μαρία Ρεπούση, συγγραφέα του σχολικού βιβλίου ιστορίας που μιλούσε για "συνωστισμό" στη Σμύρνη το 1922... Και απορρίπτουμε τα μικρότερα κόμματα με ανάλογες θέσεις.
Το πλαίσιο σκέψης που θα οδηγήσει στην απόφαση της κάλπης πρέπει κατά τη γνώμη μας να βασιστεί σε τρεις αρχές: (α) τη σκέψη για το μέλλον (β) τις θέσεις για τα εθνικά θέματα και (γ) την απόρριψη των "έτοιμων εναλλακτικών λύσεων".
(Α) Κριτήριο το μέλλον
Βασικό κριτήριο για την απόφαση της κάλπης πρέπει να είναι η δημιουργία του μέλλοντος της χώρας, και όχι μόνο η οργή για το παρελθόν. Το "να τιμωρηθούν όσοι μας έβαλαν στο Μνημόνιο" είναι ανώριμο και ανεπαρκές κριτήριο ψήφου, και δε δικαιολογεί επιλογές που θα βλάψουν τη χώρα. Πρέπει να σκεφτούμε τι είδους διακυβέρνηση θέλουμε για τις επόμενες τετραετίες, και όχι τι εκδίκηση θα πάρουμε για τις προηγούμενες. Βέβαια οι υπέρμαχοι των μνημονίων (όπως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Παπαδήμος) όταν ζητούν "βλέμμα στο μέλλον" εννοούν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών, με τις οποίες έχουν αλυσοδέσει την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν εννοούμε αυτό. Πρώτοι οι αποτυχημένοι "μνημονιακοί" θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι είδους σχέδιο έχουν για το μέλλον της χώρας, από πού θα βρουν τα 14 δις περικοπών που έχουν υποσχεθεί μέχρι τον Ιούνιο, και αν κάτω από τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης που καταθέτουν προεκλογικά κρύβεται η υπόσχεση προς τους Ευρωπαίους, να μπει στο Σύνταγμα η προτεραιότητα της εξόφλησης των δανειστών... Και σε τελική ανάλυση, γιατί θα έπρεπε να τους εμπιστευτεί ο λαός ξανά τη διακυβέρνηση, μετά από τόσες αποτυχίες και τόση δυστυχία που έφερε η πολιτική τους.
Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει και οι "αντιμνημονιακές" δυνάμεις, μεγάλες και μικρές, να εξηγήσουν τι προτείνουν από εδώ και μπρος, γιατί δεν είμαστε πια στο 2010. Είχαμε γράψει με σαφήνεια, ότι το δεύτερο Μνημόνιο (όπως και το πρώτο) δεν έπρεπε να ψηφιστεί, και ότι ήταν προτιμότερη η στάση πληρωμών. Ψηφίστηκε όμως, με περισσότερους από 180 βουλευτές, και αυτό είναι πλέον μια πικρή πραγματικότητα, που αλλάζει δεδομένα και ακυρώνει εναλλακτικές λύσεις. Ενδεικτικά, οι όροι των νέων ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές μας δεν μπορούν πια να αλλάξουν με μονομερή απόφαση της Βουλής, όπως πριν. Και αν το πρώτο Μνημόνιο ήταν παράνομο γιατί έδινε εθνική κυριαρχία χωρίς ψήφο 180 βουλευτών, σήμερα αυτή η ψήφος έχει δοθεί. Όποια πολιτική δύναμη προτείνει σήμερα τις ίδιες ακριβώς λύσεις που προτείνονταν πριν το δεύτερο μνημόνιο (στάση πληρωμών κλπ.), πρέπει να εξηγήσει πώς θα τις εφαρμόσει, με τρόπο που δεν θα καταντήσει την Ελλάδα Ζιμπάμπουε.
(Β) Τα εθνικά θέματα
Ο μέγας Παναγιώτης Κονδύλης έγραψε κάποτε: "όπως ο Κύριος μωραίνει ον βούλεται απολέσαι, έτσι κι ένας λαός χάνει την ικανότητα της στρατηγικής σκέψης ακριβώς την ώρα που τη χρειάζεται περισσότερο". Αυτή τη στιγμή γύρω μας, πίσω από το προπέτασμα καπνού που δημιουργούν στην Ελλάδα οι εκλογές, εκτυλίσσονται γεωπολιτικές εξελίξεις με τεράστια σημασία. Η αντιπαράθεση της Δύσης με το Ιράν και τη Συρία (και εμμέσως τη Ρωσία και την Κίνα) είναι πιθανό να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, και είναι άγνωστο τι διαστάσεις θα πάρει ένας νέος πόλεμος, αν ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας και Ελλάδας η "μεγάλη παρτίδα" με έπαθλο τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου. Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδειες πετρελαϊκών ερευνών σε περιοχές που η Ελλάδα έχει διακηρύξει ως ανήκουσες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δείχνει ότι το τέλος της παρτίδας είναι ίσως πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε. Δυστυχώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική πρόκληση, ευρισκόμενη στο χειρότερο δυνατό σημείο προετοιμασίας - όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό, αλλά και σε επίπεδο ηθικού της κοινωνίας, και βεβαίως σε επίπεδο ποιότητας ηγεσίας. Το τι από αυτά μπορεί να διορθωθεί με τις εκλογές, είναι ένα ερώτημα. Σίγουρα όμως, οι εκλογές θα καθορίσουν την ηγεσία που θα χειριστεί τα εθνικά μας θέματα στο άμεσο, κρίσιμο, μέλλον.
(Γ) Οι "έτοιμες εναλλακτικές λύσεις"
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης καταρρέει με πάταγο, και είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό, αλλά ένα σοφό πολιτικό αξίωμα λέει ότι "ο καλύτερος τρόπος να εξουδετερώσεις την αντιπολίτευση είναι να ηγηθείς αυτής". Και σε ένα προσεκτικό παρατηρητή είναι ορατές οι προσπάθειες ισχυρών κέντρων να ελέγξουν την επόμενη μέρα, κατασκευάζοντας τους επόμενους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ενδεικτικά:
- Γιατί π.χ. στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να διαπρέπει ως "εναλλακτική λύση" της κεντροαριστεράς ο ακίνδυνος Φώτης Κουβέλης και καταβαραθρώνεται η Λούκα Κατσέλη που θέσπισε την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (προς μεγάλο εκνευρισμό των τραπεζών και της τρόικα);
- Γιατί στους οπαδούς των νεοφιλελεύθερων λύσεων προτείνεται για πολλοστή φορά ως "φωνή λογικής" ο Σ. Μάνος και όχι η φρέσκια κίνηση πολιτών "Δημιουργία Ξανά" που δηλώνει "αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο" και είναι υπέρ της στρατιωτικής θητείας σε αντίθεση με τη "Φιλελεύθερη Συμμαχία" που θέλει την κατάργησή της;
- Γιατί το σύστημα των ΜΜΕ προβάλλει (δήθεν αποτροπιασμένο) ως "εθνικιστική" επιλογή τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και αποσιωπά εντελώς τον αξιολογότατο Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας που δηλώνει ως ιδεολογία (όχι το ναζισμό αλλά) τη φιλοπατρία; Ποια "ανώτερη δύναμη" αποφάσισε να προβάλλονται ως "ελληνόψυχοι" οι τραμπούκοι νοσταλγοί του Χίτλερ, και όχι οι άριστοι απόστρατοι αξιωματικοί του ΣΕΕ, με δυο και τρία πτυχία ο καθένας, με εμπειρία διοίκησης και - κυρίως - με φιλοπατρία αποδεδειγμένη με ιδρώτα;
Χρησιμοποιήσαμε παραδείγματα από όλο το πολιτικό φάσμα για να δείξουμε, ότι το "σύστημα" έχει λύσεις για κάθε διάθεση του λαού, ακόμα και την αντισυστημική. Και σπεύδει να προσφέρει έτοιμες "αντισυστημικές" εναλλακτικές επιλογές που στην πραγματικότητα είναι μία από τα ίδια - ή και πολύ χειρότερα...
Αν θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάδυση ενός νέου πολιτικού σκηνικού από τα ερείπια, ας ψάξουμε καλά τις "νέες" μας επιλογές, τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών. "Γραμμή" ψήφου δε δίνουμε. Επίτηδες βάλαμε λινκς στα κόμματα που αναφέραμε, για να μπορέσετε να διαβάσετε τις θέσεις τους και να αποφασίσετε. Στους 36 συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο μας υπάρχουν σκουπίδια του παρελθόντος, υπάρχουν παγίδες για αφελείς του παρόντος, αλλά υπάρχουν και διαμάντια που μπορούν να μας πάνε στο μέλλον. Είναι καιρός να τα αναδείξουμε.
Καλή ψήφο σε όλους.
πηγή : enkripto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου